Blogarchief

zondag 18 maart 2012

Gluurverhoging is inbreuk op privacy



De Woonbond ziet het wetsvoorstel huurverhoging op grond van inkomen als een onaanvaardbare inbreuk op de privacy van huurders en spreekt van een gluurverhoging.

De nieuwe regelgeving is nog niet aangenomen door de Tweede en Eerste Kamers, maar toch geeft de Belastingdienst verhuurders al inzage in de inkomensgegevens van hun huurders. Dat geldt dus voor elke corporatie, commerciƫle verhuurder, en beheerder.

Woonbonddirecteur Ronald Paping stelt het onacceptabel te vinden dat er geen maatregelen genomen zijn om te voorkomen dat de informatie over de inkomens op straat komt te liggen. ‘Het zijn wel 390 corporaties, 32 institutionele beleggers, 11.000 beheerders en honderden particuliere verhuurders.’

De gluurverhoging houdt in dat verhuurders een huishouden met een inkomen van meer dan 43.000 euro bruto per jaar een extra huurverhoging van 5% mogen aanzeggen, op grond van een door de Belastingdienst te leveren inkomensindicatie van twee jaar geleden. Die vijf procent komt bovenop het inflatiepercentage dat voor elke andere huurder als maximum geldt.

Het kabinet wil de doorstroming op de markt bevorderen met deze maatregel, vanuit de veronderstelling dat huurders die zich een koopwoning kunnen veroorloven zullen verhuizen als de huurprijs voor hun woning sterk wordt opgetrokken.

Gluurverhoging helpt niet 

Volgens de Woonbond is het gevolg van de maatregel juist dat de woningmarkt volledig vast komt te zitten en de doorstroming nog verder stagneert. De kritiek wordt gedeeld door de Raad van State, die spreekt van een eenzijdige maatregel. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is negatief over de gluurverhoging



Geen opmerkingen:

Een reactie posten