Blogarchief

woensdag 7 maart 2012

DEN HAAG -  Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) is niet van plan de voorbereidingen voor de huurverhoging van 1 juli op te schorten naar aanleiding van berichten over informatieverstrekking door de fiscus aan verhuurders over het inkomen van hun huurders. Dat bleek woensdagmiddag tijdens een debat over huurbeleid. Enkele Kamerleden reageerden geschokt en spraken van schending van de privacy.


in de plannen van het kabinet mogen huisbazen de huren van mensen die meer verdienen dan 43.000 euro per jaar, met 5 procent extra verhogen. Daar wordt nu al op vooruitgelopen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft diverse meldingen binnengekregen van huurders dat de Belastingdienst informatie over hun inkomen aan hun huisbaas heeft verstrekt, zonder dat ze dat wisten.

In de plannen van het kabinet mogen huisbazen de huren van mensen die meer verdienen dan 43.000 euro per jaar, met 5 procent extra verhogen. Daar wordt nu al op vooruitgelopen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft diverse meldingen binnengekregen van huIurders dat de Belastingdienst informatie over hun inkomen aan hun huisbaas heeft verstrekt, zonder dat ze dat wisten.

De gang van zaken is echter helemaal niet ongebruikelijk, aldus Spies, die de Kamer overigens vorige week al per brief inlichtte. Het gebeurt volgens haar ook allemaal 'buitengewoon zorgvuldig'. De fiscus geeft alleen maar aan of er meer of minder dan 43.000 euro wordt verdiend en kijkt eerst nog of de verhuurder wel gerechtigd is om dat te vragen, aldus Spies. „Er liggen geen inkomensgegevens op straat, en er gaan geen persoonlijke gegevens naar de verhuurders.”

Spies had de huurders ook niet hoeven te waarschuwen, zei ze. Er is nu juist gekozen voor een wijze die niet belastend was. Anders had iedereen moeten worden aangeschreven.

Met name de SP vond het schandalig: „Ik voel me als Kamer behoorlijk te kakken gezet”, aldus Sadet Karabulut doelend op het feit dat de verhoging zelf nog niet eens door de Kamer is aanvaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten