Blogarchief

maandag 4 mei 2015

Nieuwe Woningwet: de hoofdpunten

De Eerste Kamer stemde dinsdag 17 maart 2015 unaniem in met de nieuwe Woningwet. De Tweede Kamer nam dinsdag 24 maart een aantal moties aan, waaronder over het verplicht passend toewijzen. De belangrijkste hoofdpunten en de gevolgen van de wet op een rijtje.

AMvB
Bij de wet hoort een AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) waarin details over de uitvoering van de wet zijn vastgelegd. Minister Blok heeft op 6 februari 2015 een voorstel daarvoor naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Kamerleden kunnen minstens vier weken op de AMvB reageren en mogelijk volgt er een debat over. Daarna gaat de AMvB voor advies naar de Raad van State.
Hoofdpunten
Aedes heeft de hoofdpunten uit de nieuwe Woningwet op een rijtje gezet. Ook de belangrijkste plannen uit de AMvB staan erbij. Dit overzicht geeft een samenvattende beschrijving van de wetsteksten en heeft een voorlopig karakter. Het is vooral bedoeld voor corporatiemedewerkers die betrokken zijn bij de voorbereiding van de uitvoering van de wet. De politieke behandeling kan nog tot veranderingen leiden en op een aantal punten dringen we daar nog op aan. Het overzicht wordt dan aangepast.
Indeling
1. Werkdomein woningcorporaties
2. Scheiding of splitsing van DAEB- en niet-DAEB-tak
3. Passend toewijzen
4. Governance en intern toezicht
5. Verslaglegging en financiële transparantie
6. Extern toezicht en sanering
7. Rol gemeenten
8. Rol huurders
9. Woningmarktgebieden
10. Diversen (klachtenreglement, wooncoöperatie, overcompensatie, gemengde dienstverlening)
Tekst wetsvoorstel en concept AMvB
Onder dit artikel vindt u de laatste versies van de officiële teksten van het ministerie:
  • De tekst van het wetsvoorstel Woningwet, zoals dat nu bij de Eerste kamer ligt (‘Integrale wettekst van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting na de novelle, nota’s van wijziging en aangenomen amendementen’ dd. 17 december 2014)
  • De tekst van de concept AMvB (‘Ontwerpbesluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 (inclusief Nota van Toelichting)’ dd. 6 februari 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten