Blogarchief

dinsdag 8 mei 2012

Zoon moet huurwoning uit na overlijden moeder

Nadat zijn moeder overleed, verzocht de inwonende Alex de verhuurder om voortzetting van de huurovereenkomst. De verhuurder weigerde echter, net als de rechter, en nu staat Alex op straat.


De Rotterdamse Alex (21 jaar) woont nog thuis. Daar komt nu een einde aan, aangezien zijn moeder is overleden. Hoewel hij al sinds zijn geboorte in het ouderlijk huis woont, moet hij dat binnenkort verlaten.
Zijn moeder huurde de woning van Stichting Woonstad in Rotterdam. Toen ze vorig jaar kwam te overlijden, verzocht Alex de Stichting om de huurovereenkomst van zijn moeder voort te kunnen zetten. Alleen zijn moeder stond vermeld als huurder op de huurovereenkomst.
De Stichting weigerde echter om Alex de huurovereenkomst voort te laten zetten. Alex legde het verzoek vervolgens aan de kantonrechter voor. Alex is echter geen medehuurder, omdat zijn naam niet op de huuroverkomst staat. Was dat het geval geweest, dan had hij na de dood van zijn moeder in de huurwoning kunnen blijven.


Wettelijke bepalingDe wet bepaalt echter dat iemand die zijn hoofdverblijf heeft in een huurwoning, maar geen huurder of medehuurder is, na overlijden van de huurder in eerste instantie in de woning kan blijven indien hij of zij een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de huurder had. Dit was de basis van het verzoek van Alex aan de rechter.
De kantonrechter wees het verzoek van Alex echter af. Om te beginnen, zou Alex te weinig financiĆ«le waarborg kunnen bieden. De huurprijs was 520 euro en het loon van Alex bedroeg 943 euro per maand. Voor huurtoeslag kwam hij niet in aanmerking. Daarnaast was het volgens de rechter niet aannemelijk dat er sprake was geweest van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Een kind wordt geacht 'uit te vliegen'  en van bijzondere omstandigheden om daar anders over te denken was geen sprake, aldus de rechter.
In hoger beroepTeleurgesteld ging Alex in hoger beroep bij het Gerechtshof. Helaas voor Alex stelde het hof de verhuurder in het gelijk. Het inkomen van Alex was simpelweg onvoldoende om de huur te kunnen blijven betalen. Het feit dat anderen hem financieel hielpen, deed daar niets aan af. Alex diende zelf de financiele lasten te kunnen dragen, aldus het hof.
Ook de omstandigheid dat zijn moeder steeds voor hem zorgde, met name voor zijn eten en kleding, was onvoldoende om te concluderen dat er in dit geval sprake was geweest van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Van bijzondere omstandigheden was evenmin sprake. Alex diende alsnog zijn ouderlijk huis te verlaten.

Wat vind jij hiervan? Vind je het terecht dat Alex zijn ouderlijk huis moet verlaten, nu zijn moeder overleden is? Geef nu je mening in de poll!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten