Blogarchief

maandag 5 maart 2012

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met het energielabel?

Energielabel 

Kan de huurder een volgens hem onjuist energielabel ter discussie stellen en vanwege dit niet correcte label bijvoorbeeld bezwaar maken tegen de jaarlijkse huurverhoging?

"Van de verhuurder heb ik een voorstel tot huurverhoging per 1 mei ontvangen van 1,3%. Mijn huur wordt jaarlijks per die datum verhoogd. In de brief staat dat mijn appartement energielabel C heeft. Dat vind ik vreemd, want er zijn ook woningen in het complex die vrijwel identiek zijn aan mijn huis en die hebben label D of E. Mijn energielabel is volgens mij daarom te hoog ingeschat. Kan ik een herziening daarvan vragen en eventueel bezwaar maken tegen de huurverhoging?"

Uiteraard staat het u vrij om aan de juistheid van het voor uw woning afgegeven energielabel te twijfelen. Belangrijk is dan om te onderbouwen waarom het label volgens u niet juist is. Dit vergt dus inhoudelijke argumenten. De verwijzing naar andere, mogelijke identieke woningen met een slechter label is een aanknopingspunt, maar niet voldoende. Alleen op grond daarvan krijgt u niet ook zo’n slechter label.  

U kunt de verhuurder niet dwingen een nieuw label te laten maken. Wel kunt u bij de verhuurder nadere informatie opvragen over de ‘energiegegevens’ van uw woning die bij de vaststelling van het label zijn gebruikt. Die staan namelijk niet op het label zelf. Aan de hand daarvan kunt u uw huidige label (beter) controleren. Uw verhuurder beschikt over die gegevens.

Verder kunt u natuurlijk zelf een gecertificeerde adviseur inschakelen. Alleen zijn daaraan wel kosten verbonden. De adviseur kan u hierover informeren. Een door die adviseur eventueel vastgesteld slechter label neemt niet vanzelf de plaats in van het voor uw woning afgegeven label. Wel kunt u, als een door u ingeschakelde adviseur tot een slechter label komt, de verhuurder benaderen. Die kan op grond van uw kritiek een beroep doen op de klachtenregeling van de adviseur die het label in opdracht van de verhuurder heeft vastgesteld.

Heeft slechter label invloed op huurprijs?
Het kan zijn dat een eventueel ‘slechter’ label, waardoor uw woning minder punten zou tellen en dus een lagere maximaal toegestane huur zou hebben, toch geen effect heeft op de huurprijs die u betaalt. Dat is het geval als de huur die u betaalt ook onder de maximale huur ligt die hoort bij de woningwaardering met het eventuele slechtere label. Dan levert dit u dus toch geen lagere huur op.
Bezwaar maken tegen de huurverhoging omdat uw energielabel niet zou kloppen kan helaas niet. Bij de beoordeling van uw bezwaarschrift tegen de huurverhoging gaat de huurcommissie, waar de verhuurder met uw bezwaarschrift naartoe moet, uit van het voor uw woning afgegeven label. De huurcommissie stelt de juistheid van dit label niet ter discussie.
Huurcommissie kan wel tot 'eigen oordeel' komen
De huurcommissie kan wel tot een zogeheten ‘eigen oordeel’ – dat kan afwijken van het afgegeven label – overgaan bij andere procedures, bijvoorbeeld bij een verzoek tot huurverlaging op grond van de puntenwaardering. Dat doet de huurcommissie alleen als de huurder zelf inhoudelijke argumenten heeft die aannemelijk maken dat het label niet klopt én als een ‘lager’ label ook daadwerkelijk invloed heeft op de huurprijs die u betaalt. Het ‘eigen oordeel’ van de huurcommissie gaat niet gelden als het nieuwe energielabel van uw woning.​
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten