Blogarchief

dinsdag 27 maart 2012

Helft woningcorporaties geeft extra huurverhoging aan inkomens boven 43.000 euro

De helft van de corporaties (51 procent) is genoodzaakt zittende huurders met een huishoudinkomen boven 43.000 euro een huurverhoging van 5 procent plus het inflatiepercentage te geven. De Tweede Kamer moet nog een beslissing nemen over het wetsvoorstel voor deze huurverhoging. Dit blijkt uit een peiling van Aedes onder de corporaties. Een ruime meerderheid van de corporaties (80 procent) wil nieuwe huurders niet de maximaal toegestane huur opleggen bij een verhuizing.


Inkomensgrens zittende huurders
Bijna een kwart van de corporaties (22 procent) zal de huren van huurders met een huishoudinkomen boven 43.000 euro slechts met de jaarlijkse inflatiecorrectie verhogen. Dat is dit jaar 2,3 procent. Ruim 10 procent van de corporaties kiest voor een extra verhoging van minder dan 5 procent bovenop het inflatiepercentage. De overige corporaties weten nog niet wat ze plan zijn.

Bijna 70 procent van de corporaties heeft bij de Belastingdienst gevraagd of de huishoudens in hun woningen een inkomen onder of boven de 43.000 euro hebben. Uit deze gegevens blijkt dat het percentage huurders met een inkomen boven deze grens gemiddeld 17,4 is.

Nieuwe huurders
Een ruime meerderheid van de corporaties (80 procent) zal de huur voor nieuwe huurders vaststellen op een streefhuur van 75 procent van de maximaal toegestane huur. Nu ligt de gemiddelde huurprijs op 72 procent van het toegestane maximum.

Beschikbaarheid lage inkomens
De helft van de corporaties stuurt actief op het beschikbaar houden van een groot deel van woningvoorraad voor lage inkomens. Deze corporaties houden gemiddeld 70 procent van de woningen onder de 550 euro zodat deze beschikbaar zijn voor mensen die recht hebben op huurtoeslag. Bijna een kwart (24 procent) van het woningbestand van deze actief sturende corporaties ligt tussen de 550 euro en de liberalisatiegrens van 664 euro. De resterende 6 procent ligt boven die grens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten